אטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור) – מהי וכיצד אטופיק קום יכולה לעזור לכם להתמודד עימה?

אטופיק דרמטיטיס, Atopic Dermatitis או "אסטמה של העור" הם כמה שמות לאותה המחלה.

זוהי "מחלת עור כרונית דלקתית מחזורית. מאופיינת בתגובה חריגה של מע' החיסון כנגד חשיפה לגורמים מגרים מהסביבה (אלרגנים).

המחלה בד"כ פורצת בינקות ובילדות, מאופיינת במחזוריות של התפרצות והפוגה. בחלק מהמקרים המחלה עלולה להימשך לחיים הבוגרים. במקרים מסוימים תפרוץ בבגרות במיוחד אצל נשים בזמן ההריון או לאחר הלידה. אטופיק דרמטיטיס שכיחה בעיקר במדינות המפותחות. כ- 15-20% מאוכלוסית הילדים , וכ-10% מהאוכלוסייה הבוגרת. מקובל להתייחס כיום לאטופיק דרמטיטיס כמחלה סביבתית על בסיס רקע גנטי.

בין אם רק עלה אצלכם החשש למחלה, ובין אם אתם סובלים ממנה, חשוב שתדעו כי באמצעות טיפול נכון בגורמים המגרים שלה תוכלו לחיות חיים נורמלים, להפחית משמעותית את התלות בתרופות סטרואידיות ולהנות מתקופות ממושכות ללא גרד.

יש לנו פתרונות, הדרכה וליווי – שעובדים! פשוט כנסו לעמוד ייעוץ אונליין ללא עלות וקבלו את מלוא הסיוע לו אתם זקוקים.

מעגלי ההתמודדות עם אטופיק דרמטיטיס

במה מתבטאת המחלה ואיך נוכל לעזור לך?

אם אובחנת עם אטופיק דרמטיטיס או אחד מילדיך, חשוב שתכירי את התופעות הנלוות למחלה.

הכרות זו שלך עם מנגון המחלה הוא השלב הראשון והחשוב ביותר לניהול המחלה.

רגע לפני שנציג את אותן תופעות חשוב לנו שתדע/י שיש דרך לטפל בהן ולכן אל נא היכנסי לבהלה מיותרת, את לא לבד ואנחנו כאן תמיד לשרותך.

למחלה אטופיק דרמטיטיס יש מספר תסמינים ידועים:

  1. יובש בעור
  2. גירודים בגוף בלתי נשלטים ללא סימנים
  3. פריחה אדומה ומגרדת
  4. זיהומים ופצעים בעיקר בקפלי העור ובאזורים המגרדים
  5. הפרעות בשינה ופגיעה באיכות השינה (כתוצאה מכך תינוקות וילדים עשויים לסבול מפגיעה בפוטנציאל ההתפתחותי)
  6. המחלה לעתים מובילה להתפרצות משנית של אסתמה ונזלת אלרגית – תופעה הקרויה בשם "הצעדה האטופית", האלרגנים המרחפים באוויר משפיעים על הריריות במערכת הנשימה והעיניים.

כתוצאה מתסמינים אלו, עשויים להתפתח גם קשיים נוספים כגון היווצרות של בעיות רגשיות וחברתיות (למרבה הצער, בחברה שלנו קיימות לא מעט סטיגמות על המחלה ובעיקר על החולים בה).

סיפורי מטופלים

ההבדל בין אקזמה לאטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים

במרבית המקרים כאשר מדברים על המחלה לא מתכוונים אל אטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים, כי אם אצל ילדים.  יחד עם זאת, קיימת בהחלט אטופיק דרמטיטיס מבוגרים כאשר על פני הנתונים כ- 1 מכל 10 אנשים בוגרים באוכלוסייה סובל ממנה, ובתוך כך ישנן תקופות משתנות של החרפה והפוגה, אך גם בתקופות ההפוגה יש לרוב גירודים ועור יבש.

מסיבה זו חשוב לעשות את ההבדלה בין התסמינים הספציפיים של אטופיק דרמטיטיס לבין "אקזמה" (כינוי כללי לנגעים על העור) ויובש בעור או כפות הידיים ולהידבק אצל רופא עור מומחה.

האזורים המועדים ביותר הם כפות הידיים,  המפשעה ובית השחי.

בקרב האוכלוסייה הבוגרת קיימות שלוש קבוצות עיקריות:

  • מבוגרים המתמודדים עם המחלה מילדותם
  • מבוגרים אשר המחלה התפרצה לראשונה בבגרות ( בעקבות אירוע רגשי / הורמונלי).
  • מבוגרים בגיל השלישי .

באופן כללי ניתן להצביע על שתי קבוצות סיכון. האחת היא גנטית, כלומר של אנשים שמישהו ממשפחתם סובל כבר ממחלה זו או מקדחת השחת או מאסתמה נשימתית. השנייה היא של אנשים שנולדו עם פגם כלשהו בתפקודה של שכבת העור החיצונית, ומכאן ניתן גם להבין שמדובר במחלה שנולדים איתה, אם כי לא ניתן לזהותה עד להתפרצות הראשונה.

מבוגרים המתמודדים עם המחלה מילדותם– ככל שאנו מתבגרים תפקוד העור כמגן בפני חדירת מגרים חיצוניים (אלרגנים) יורד. גם כאלה שניסו הכל מוזמנים ליצור איתנו קשר על מנת ללמוד את פרוטוקול הטיפול היעיל לשימור בשגרה והדרכים להעצמת הטיפול התרופתי בזמן התפרצות.

מבוגרים אשר המחלה התפרצה לראשונה בבגרות ( בעקבות אירוע רגשי / הורמונלי) – נפוץ מאוד התגברות האטופיק דרמטיטיס אצל מבוגרים בעקבות אירוע רגשי עוצמתי , רגישות וחדירות העור עולים . מופיע פריחה על העור וגירודים גם כאשר בעבר לא ניתן היה לומר כי ה"עור רגיש וקצת יבש" . נפוץ מאוד אצל נשים בזמן הריון ואחרי לידה. ואצל כאלה אשר התמודדו עם אסתמה נשימתית.

מבוגרים בגיל השלישי– העור דק יותר ומתפקד בחסר. כאשר מלווה בשימוש בתרופות שונות ותנועתיות נמוכה הרגישות והפוטנציאל להתפרצות גבוהים מאוד.

מהי אקזמה?

  • אקזמה בעור (Eczema) נחשבת לעתים למילה נרדפת למחלת אטופיק דרמטיטיס, אולם למעשה אקזמה היא דרמטיטיס (Dermatitis) – תסמין עורי שמאופיין בעור יבש ונגוע, אדום ודלקתי, ועשויה להתפתח על רקע סיבות שונות, ובהן גם אטופיק דרמטיטיס, אך גם מחלות נוספות לרבות דלקת עור במגע וכן במחלות נוספות:

  • אקזמה דיסהידרוטיק (Dyshidrotic Eczema) – אקזמה שמתבטאת בנקודות אדומות על העור שבהמשך מתפתחות לכדי שלפוחיות קטנות וכן בגירודים בידיים ובכף הרגל.
  •  אקזמה נומולרית (Nummular Eczema) שמתבטאת בכתמי אקזמה בצורת 'מטבע' שמפוזרים על עור הגוף.
  • סבוריאה/ סבוראיק דרמטיטיס (Seborrhea או Seborrheic Dermatitis) שהיא אקזמה המופיעה על העור באזורי הפרשה של בלוטות החלב, לרבות קרקפת, פנים, אוזניים וקיפולי הגוף. נגעי סובוריאה מתבטאים באדמומיות וקשקשת, ובשונה מפסוריאזיס – לרוב אינם בולטים. אצל תינוקות התופעה מתרחשת לרוב עקב חשיפה להורמונים של האם ומתבטאת בקשקשת על הראש, שניתנת להסרה כשהתינוק גדל עם מברשת עדינה לאחר עיסוי בשמן תינוקות. אצל ילדים גדולים ומתבגרים ואף מבוגרים התופעה נגרמת מייצור עצמי של הורמונים וניתן לטפל בה באמצעות שמפו נגד קשקשים ותכשירים שונים כגון סלניום סולפיד ותכשירי זפת.
  • סטטיס דרמטיטיס (Statis Dermatitis) שמתבטא באקזמה בעור ברגליים על רקע כיווץ ודליות בכלי הדם ברגליים.

טיפול באטופיק דרמטיטיס בגישות השונות

לרפואה היום אין מענה מוחלט למחלה ולכן מעבר לשימוש בתרופות כמו סטרואידים ואנטיביוטיקה להן תופעות לוואי לא פשוטות (במיוחד בשימוש לאורך זמן), חולים רבים פונים לרפואה המשלימה (דיקור סיני ונטורופתיה) או לטיפול טבעי באמצעות חשיפה לאור (פוטותרפיה).

אנחנו באטופיק.קום סבורים כי אחת השיטות היעילות ביותר לטיפול במחלה הוא זיהוי וטיפול במקור ההתפרצות (הגורמים המגרים מהסביבה). במילים אחרות, אם נצליח להפחית את החשיפה לגורמים המגרים, כך גם נוכל להפחית את עוצמת המחלה תדירות ההתקפים.

רוצים להפחית את תדירות הגורמים המגרים ועוצמת ההתקפים? מלאו טופס ייעוץ אונליין ללא התחייבות והתחילו לחיות חיים משוחררים מגרד!

חשוב להדגיש, במקרים של התפרצות קשה הדבר הנכון הוא להשתמש בטיפול תרופתי מותאם. במקביל ללמוד את הגורמים המגרים מהסביבה ולבנות פרוטוקול אישי לזמן התפרצות (שיקום) ופרוטוקול לשימור. השילוב יאפשר שינוי דרמטי באיכות החיים, צמצום דרסטי במס' ההתפרצויות ועוצמתם וחסכון כספי ניכר.

כיצד אנחנו נוכל לעזור לכם לטפל בגורמים המגרים (אלרגנים) באופן טבעי?

לשיטתנו, הטיפול באטופיק דרמטיטיס מתחיל בהקפדה על זיהוי ו-הימנעות מחשיפה לגורמים המגרים (אלרגנים). אטופיק דרמטיטיס מוגדרת כיום כמחלה סביבתית. השכיחות בעולם המערבי במגמת עליה מובהקת.

מיקרו אקלים של העור טיפול באטופיק דרמטיטיס

ישנם כיום לפחות חמשה מקורות שונים לאלרגניים אשר משפיעים במיוחד על מי שסובל מאטופיק דרמטיטיס:

1.אלרגנים בבגדים

מתחלקים לשני סוגים: אלרגנים בבגדים

  • הראשון, "סיבים מגרים" – ישנם סיבים הידועים כמגרים עור רגיש. למשל, פוליאסטר המשולב ומצוי ברוב המוחלט של הבגדים (כולל בכותנה), צמר ועוד
  • השני, כימיקלים המוספגים בבגדים ומוצרי הטקסטיל אחרים – כלל הבגדים כיום מסופגים בחומרים כימיים בתהליך הייצור. תהליך זה נקרא "אשפרה" ומטרתו לשפר את תכונות הבד. למשל , בד הכותנה נספג ב "לטקס" כדי שלא יהיה צורך בגיהוץ. לטקס הוא אלרגן ספציפי לאטופיק דרמטיטיס.

 

הפתרון שלנו – מוצרי שכבת בסיס SKINNISבגד תחבושת רב פעמית. מוגדר כ- Medical Device. מפרידה בין העור והסביבה החיצונית. צמצום מגע עם הכימיקלים בבגדים , מנדפת חום וזיעה (הזיעה מדליקה את העור) ומונעת חיכוך בין הבגד לעור .

2. תמציות ריח (מבשמים)

נמצאים בכלל הסבונים, קרמי לחות, חומרי ניקוי ועוד. קיימות תמציות ריח אנטי אלרגיות אך בישראל המודעות נמוכה ולכן הם פחות נפוצים.

הפתרון שלנו – סבונים וקרמים מותאמים לעור האטופי. ללא תמציות ריח וצבע (אלרגנים ספציפיים) :  גיא סבון חומצי ,קרם בסיס מקצועי , טאו קרם בסיס

3.מוצרים מותאמים לאטופיק דרמטיטיס 

כל תכשיר שאנחנו משתמשים בחיי היום יום מכיל בין 30-50 חומרים שונים. (סבון ,שמפו, קרם, חומרי כביסה, חומרי ניקוי, מוצרי טקסטיל.) מתוך כך אנו חשופים למאות רבות של חומרים המרחפים בחלל הבית. כל אחד מהם עלול להיות אלרגן לעור האטופי או למע' הנשימה ולהיות הגורם המגרה להתפרצות. הדרך היעילה להתמודדות היא לימוד הגורמים המגרים ובניית פרוטוקול אישי .

הפתרון שלנו – ליווי והדרכה אישית לזיהוי וטיפול בגורמים המגרים

4. חומרים מרחפים באוויר הבית

חלל האוויר בבית מוצף/ מזוהם בחומרים מגרים. למעשה זיהום האוויר בבית גדול מזיהום האוויר בחוץ פי 2-5. המקור לכך הוא החומרים השונים בהם אנו משתמשים או כאלו שפשוט נמצאים בחלל (את חלקם כבר הזכרנו). לדוגמה, תמציות ריח, עובש, וירוסים, בקטריות, דטרגנטים מחומרי ניקוי וכביסה ועוד…

הפתרון שלנו – מטהר אוויר

5.עובש

עובש הוא אלרגן ספציפי וחזק מאוד לאטופיק דרמטיטיס. במקרים בהם קיים עובש בקירות ברוב המקרים הוא יצליח להתגבר על ההשפעה של תרופות סטרואידיות. מעבר לכך חשוב לטפל במקומות הקלאסיים בהם יש עובש אצל כולנו: במזגן, בדלת מכונת הכביסה, בארון מתחת לכיור במטבח ובמקלחת.

הפתרון שלנו: שיחת הדרכה

6. חילופי עונות, שינוי בטמפ' ולחות

הטמפ' והלחות משפיעות באופן ישיר על חדירות העור לאלרגנים. חשוב להיות רגישים לנושא זה ובהתאמה לטפל בעור ולתחזק אותו. זיעה "מדליקה" את העור האטופי, לכן חשוב להשקות את העור עם קרם לחות וללבוש בגד אשר לא יכיל גורמים מגרים ויינדף זיעה (לכן כותנה היא אופציה פחות טובה מכיוון שהיא סופגת את הזעה ולא מנדפת אותה החוצה).

הפתרון שלנו – שיחת הדרכה

טיפול בגורמים המגרים של אטופיק דרמטיטיס

חשוב להדגיש – הטיפול באלרגניים אינו מחליף את האבחנה הרפואית המדויקת וטיפול תרופתי בזמן התפרצות! הרופא המטפל יתווה משחות מיוחדות, אנטיביוטיקה במקרה של זיהומים, סטרואידים, אנטיהיסטמינים, תרופות נוגדות דלקתיות, ובמקרים קשים תרופות לדיכוי המערכת החיסונית ותרופות ביולוגיות.

המידע והתכנים באתר נועדו להרחיב את דעת הקורא ,אינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד