סקביאס

מחלת הגרדת או בשמה המוכר יותר "סקביאס" מאופיינת בגרד חזק ובלתי נשלט כתוצאה מהידבקות בטפיל / קרציה בשם Sarcoptes Scabiei . מדובר בקרצייה זעירה באורך של כרבע מילימטר ("קרציון") העוקצת את העור, חודרת לשכבה הפנימית ומתרבה שם.

סרקופטס סקביי מטילה ביצים בעומק העור ושם בוקעות קרציות נוספות, אלו מתרבות על פני העור, חודרות לעור בעצמן וחוזר חלילה.

סובלים מסקביאס והגירוד לא מפסיק? לנו יש פתרון!

סקביאס – סימפטומים

הגרד המאפיין את המחלה מלווה בפריחה והוא מחמיר בעיקר בלילה. לרוב הוא יתרחש רק לאחר 3-4 שבועות מן ההדבקה הראשונית בזמן התרבות הקרצייה (אצל מי שחלה בעבר במחלה הביטוי עשוי להיות מהיר יותר).

הגרד יכול להופיע ברוב אזורי הגוף. האזורים המועדים לפורענות הם בין קפלי אצבעות הידיים, בצד הפנימי של האמה, בית השחי, העור המקיף את הפטמות אצל נשים, מסביב לטבור, בברכיים, בעכוז, בצד האחורי של הירכיים ובצידי השוקיים.

הגרד בדרך כלל לא יופיע ישירות באזור הגב, בבטן או בחזה.

אצל תינוקות וקשישים המחלה יכולה להופיע גם בכפות הידיים, בכפות הרגליים ובראש והתסמינים הם חריפים יותר.

כיצד נדבקים בסקביאס?

אין כמעט מי ששירת בצבא ולא מכיר את אותן שמיכות הסקביאס והאזהרה הידועה שלא להתכסות בהן ישירות על העור. בין אם הן באמת לא זוכות לכביסה ובין אם מדובר באגדה אורבנית, אין ספק שתנאי מחייה צפופים ברמה היגיינית נמוכה המאפיינים לעיתים מחנות צבאיים מהווים כר הדבקה פורה. לכן יש לצמצם ככל הניתן שימוש משותף במיטות, מצעים מגבות וכמובן בגדים. (הקרציון יכול לשרוד גם שלא על גבי העור במשך 24 עד 36 שעות). למרות זאת כדאי לדעת כי למעט בצורה החריפה של המחלה (סקביאס נורווגי) לא ניתן להידבק בה דרך מגע חד פעמי כמו נשיקה. המגע צריך להיות ארוך וממושך. לדוגמה, בעת חיבוק אינטימי או קיום יחסי מין.

במקרים נדירים יחסית ניתן להידבק בסקביאס גם מבעלי חיים, אך לא מדובר בדיוק באותה קרציה ולכן גם הסימפטומים והאפשרות להדביק אחרים הם מצומצמים יותר.

תופעות נלוות וסיבוכים

גירוד ממושך לאחר התפרצות הגרדת עלול לגרום למצבים מסוכנים ואך התפתחות זיהומים. במידה ונוצר זיהום שכזה ייתכן ויהיה צורך בטיפול אנטיביוטי.

סקביאס עלול לגרום להחמרת מחלות עור קיימות שיעברו לאחר הטיפול בסקביאס.

מי שסובל ממערכת חיסונית חלשה עשוי לפתח צורה חמורה יותר של המחלה הנקראת "סקביאס נרווגי" או "סקביאס גלדים" ובה מספר הטפילים גדול לעין שעור לעומת מספרם בצורת ההדבקה הרגילה (סדר גודל של 1,000,000 לעומת 10!).

אצל הסובלים מצורה זו של סקביאס ההדבקה היא מהירה יותר ודורשת מגע קל בלבד. הסימפטום העיקרי הוא עור עבה דמוי יבלות. הטיפול במחלה דורש בדרך כלל התאשפזות בבית חולים.

איך מאבחנים גרדת / סקביאס ?

האבחנה לסקביאס ניתנת על ידי רופא עור באמצעות בדיקה קלינית של התסמינים ותשאול האדם הסובל מן הסימפטומים. לעיתים ייקח הרופא דגימה של העור ויחפש סימנים לנוכחות סרקופטס סקביי תחת המיקרוסקופ.

איך מונעים הדבקה של אחרים בסקביאס ?

במקביל לטיפול בסקביאס , חשוב למנוע הדבקות של בני משפחה באמצעות טיפול סביבתי בסקביאס: כביסה עם תוסף כביסה מנטרל אלרגנים, חיטוי סביבת החיים , הימנעות ממגע פיזי וכו'.

טיפול בסקביאס / גרדת

רופא העור יתווה טיפול במחלה באמצעות תכשירים ובמקרים חמורים באמצעות כדורים. אנשים בקבוצת סיכון כגון קשישים, ילדים, נשים בהריון ונשים מניקות חייבים להשתמש בתרופות על פי ההוראות המדויקות של הרופא.

לעיתים יהיה צורך במתן טיפול גם לסביבתו הקרובה של החולה.

כמו כן, חשוב מאד לחטא את כלל הבגדים , מגבות , שמיכות…(כולל אלו שבארון) באמצעות תוסף כביסה מנטרל אלרגנים . בנוסף במידה וניתן ,להרתיח את הבגדים .

גם לאחר הטיפול ייתכן וימשיכו להופיע תופעות לוואי שמקורן באלרגיה במשך שבועיים עד חודש. אם התסמינים לא עוברים תוך חודש, ייתכן ויהיה צורך לעבור טיפול נוסף.

איך מטפלים בסקביאס על פי גישת "אטופיק.קום"?

הגרד הנו תופעת לוואי לסקביאס. גירוד עשוי להוביל בסופו של דבר לזיהום ולכן המטרה שלנו היא לטפל גם בגרד ולא רק לעשות שימוש בתכשירים.

הגישה של אטופיק.קום היא לטפל במיקרו-אקלים של העור, לשקם את מעטפת החומציות שלו, לדאוג לניקוי ולסיכוך.

מיקרו אקלים של העור טיפול באטופיק דרמטיטיס
  • מקלחות קרירות וקצרות ( המים מייבשים את העור ולכן הוא הופך להיות חדיר לגורמי גירוד חיצוניים
  • שימוש בתכשירים טיפוליים ללא תמציות צבע וריח (סבון / קרם לחות / מרכך שיער ..) בעל חומציות גבוהה (5ph).
  • מריחת קרם לחות 3-4 פעמים ביום על כל העור
  • שימוש בקרם מגינית במקומות בהם מופיעה אדמומיות
  • שימוש בקומפרסים קרים עם בד כותנה אורגני דקיק
  • שימוש בתחבושת בגד כשכבת בסיס (Second Skin) הבאה במגע עם העור
  • שימוש באבקת כביסה לא מגרה או מנטרל אלרגנים.

איך מונעים הדבקה חוזרת בגרדת?

מלבד מעקב וביצוע הטיפול על פי הוראות הרופא ובעזרת התכשירים המומלצים של "אטופיק.קום", יש להימנע ממגע קרוב ושימוש בחפצים משותפים עם אדם החולה בגרדת..

כאמור חשוב לטפל בחפצים הנגועים, לחטא את אלו שאפשר בזהירות עם אמצעי הגנה מתאימים, ולכבס את הבגדים והמצעים באמצעות תוסף כביסה מנטרל אלרגנים.

המידע והתכנים באתר נועדו להרחיב את דעת הקורא ,אינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתיעצות עם רופא. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד