פסוריאזיס
הפסוריאזיס הינה מחלה כרונית מחזורית עם תקופות רגיעה והתפרצות לסירוגין. המנגנון האחראי למחלה מקורו בתאי מערכת החיסון אשר פועלים ביתר וגורמים לגידול מואץ של תאי העור המצטברים זה על גבי זה באזורים שונים בגוף, מה שמתבטא באותם קשקשים אדומים כסופים מגרדים שבתורם יוצרים דלקת.
כתוצאה מכך, העור הופך חדיר יותר לגורמים חיצוניים ובכללם אלרגנים. במצב זה, המערכות הטבעיות של הגוף אשר אמורות לחסום את אותם אלרגנים כגון "מעטפת החומציות" והמחסום העורי (Skin Barrier) פועלות בחסר, בין היתר בשל שינוי במאזן (הרכב) החיידקים בעור.
הרפואה המערבית היום כבר מבינה כי המנגנון של התפרצות הפסוריאזיס וטיפול ישיר במחלה אינם מסוגלים לרפא את המחלה לחלוטין ולשם כך נדרש טיפול משולב לצד התרופות, בגורמים המגרים היוצרים את התפתחות המחלה מלכתחילה.
החדשות הטובות הן שבין אם אתם נאלצים להתמודד לראשונה עם הגירוד המציק ובין אם כבר חוויתם מספר התקפים, ישנה דרך לטפל בגורמים המגרים וסימפטומים מהם אתם סובלים, כך שלא תצטרכו להיות תלויים לחלוטין בתרופות סטרואידיות וחומרים אחרים שהשימוש בהם מוגבל.
גישה זו, אשר מוצעת לכם על ידי אטופיק.קום, מתבססת על פרוטוקול התפרצות, לזמן בו המחלה מתפרצות, ופרוטוקול שימור, המיועד להארכת תקופות הרגיעה בין ההתקפים. לפרטים נוספים וייעוץ חינם.
האם פסוריאזיס מדבק?
פסוריאזיס היא בשום פנים ואופן אינה מחלה מדבקת אף על פי שהנגעים עשויים להיראות מפחידים ומדבקים למי שלא מכיר את המחלה. אין אפשרות להידבק מאדם אחר עקב מגע עור אל עור. גם במצב של פסוריאזיס מוגלתית (פוסטולרית), הנגעים עצמם לא מכילים חיידקים ולכן אינם מדבקים.
במה מתבטאת המחלה ומהו פסוריאזיס קל לעומת פסוריאזיס "קשה"?
ישנן כמה צורות של פסוריאזיס:
פסוריאזיס וולגריס – נקראת גם פלאק. זוהי הצורה הנפוצה ביותר של המחלה. בלשון העם, כאשר מדברים על פסוריאזיס בקרקפת או פסוריאזיס במרפק, מתכוונים בדרך כלל לוולגריס. יחד עם זאת, הקשקשת יכולה להופיע גם בברכיים ובציפורניים.
פסוריאזיס הפוכה (אינברסה) – כאן הקשקשת מופיעה באזורים הפנימיים ובקפליים. לדוגמה, בית השחי, המפשעה ואפילו הטבור.
פסוריאזיס טיפתית (גוטטה) – צורה זו של המחלה יכולה להתפרץ לאחר זיהומים הגורמים לדלקת ומקורם חיידקי, בעיקר אצל ילדים, אבל לא רק. היא מתבטאת בנקודת אדומות קטנות על גבי העור. צורה זו של המחלה אינה בהכרח כרונית ועשויה לחלוף.
פסוריאזיס ארתריטיק – צורה של המחלה המלווה גם בדלקת מפרקים כואבת ונפוחה. לעיתים נלוות גם דלקות בעיניים.
פסוריאזיס מוגלתית (פוסטולרית) – כאשר מדברים על פסוריאזיס בכף הרגל או פסוריאזיס בכפות הרגליים, מדברים על הצורה הזו של המחלה. הנגעים מלווים במוגלה, אך היא אינה מדבקת משום שאין בה חיידקים.
אין זה משנה מאיזו צורה של פסוריאזיס אתם סובלים, יש לנו פתרונות שעובדים! פשוט כנסו לעמוד ייעוץ אונליין ללא עלות וקבלו את מלוא הסיוע לו אתם זקוקים.
פסוריאזיס קל לעומת "פסוריאזיס קשה"
מבחינה רפואית אין הגדרה לפסוריאזיס קשה מול פסוריאזיס קל. עם כל זאת, נראה כי למי שמבטא את הצורה המופשטת והקשה יחסית של המחלה (שני הסוגים האחרונים שהוזכרו לעיל) יש סיכוי גבוה יותר לחלות גם במחלות נוספות או לפתח גורמי סיכון. לדוגמה, סוכרת, לחץ דם גבוה, שומנים בדם ואפילו מחלת ריאות.
טיפול פסוריאזיס קונבנציונלי והמגבלות שלו
הטיפול המערבי במחלה מתבסס בעיקר על שימון העור ותכשירים אחרים בעלי מאפיינים אנטי דלקתיים. ישנן גם חומצות המיועדות לקילוף של העור והפחתה של הקשקשת.
סוג נוסף של טיפול הוא שימוש בתרופות הפועלות על כל המערכות בגוף וידועות כתרופות סיסטמתיות הניתנות דרך הפה או בצורה של זריקה.
המשותף לרוב הטיפולים האלו הוא שהם גורמים לתופעות לוואי לא נעימות כלל ועלולות לפגוע בגוף בשימוש ממושך. לכן, כל מי שמטופל בהם חייב להיות במעקב קבוע אצל רופא.
גם הטיפולים החדשים ביותר כגון תרופות ביולוגיות המנטרלות חלבונים בתוך מערכת החיסון אינם מספיק מוכרים על מנת שיהיה ניתן לשלול את תופעות הלוואי שלהן לחלוטין.
משחות סטרואידים לפסוריאזיס
למרות שהמשחות הסטרואידיות הן הידועות ביותר, הסטרואידים (קורטיקוסטרואידים) "מתחבאים" גם בשמפו, תמיסות שונות ותחליבים שונים.
לסטרואידים יש אומנם אפקט אנטי דלקתי חזק, איך הם עשויים לגרום כאמור לתופעות לוואי קשות כמו למשל עור דק, עור מתוח ואפילו לפטרת סמויה. בנוסף, הם מחמירים אקנה. מכל הסיבות האלו, לא ניתן כאמור לקחת אותם ללא הגבלה וחייבים להיות במעקב אצל רופא.
טיפול בזריקת אנברל
לא מעט אנשים החולים בפסוריאזיס מחפשים לאחרונה מידע על טיפול חדש יחסית בזריקת אנברל. זריקת אנברל היא אחת מהתרופות הביולוגית, אותן כבר הזכרנו. בשונה מתרופות אחרות היתרון של אנברל הוא שהחולים לא מפתחים תגובות אלרגיות והיעילות שלה נמשכת לאורך זמן רב יחסית. גם תופעות הלוואי הן מועטות, אך בכל זאת חשוב להיות במעקב.
התרופה מתאימה למבוגרים וילדים הסובלים ממחלה בדרגה בינונית עד חמורה (כיסוי של 50% משטח הגוף לפחות או כיסוי של אזורי גוף רגישים), אך היא ניתנת רק בתור קו הגנה שני לאחר שטיפולים סיסטמתיים אחרים נכשלו או שיש מניעה אחרת להשתמש בהם. בכל אופן, היא לא מתאימה למי שסובל ממחלת פסוריאזיס שמעורבת בה גם מערכת העיכול.
בנוסף, קיימות גם מספר תרופות גנריות הפועלות על מנגנון דומה. לדוגמה, ברנזיס.
אין זה משנה באיזו שיטת טיפול בפסוריאזיס הנכם נוקטים, תמיד יהיה עליכם לשמור על סביבת העור בכדי למנוע התפרצות חוזרת ולדעת כיצד לבצע ניהול עצמי של המחלה לאורך זמן.
רוצים לדעת כיצד לשפר באופן דרמטי את איכות חייכם למרות הפסוריאזיס? פשוט היכנסו לעמוד ייעוץ אונליין וקבלו בהודעת Whatsapp הנחיות מפורטות המותאמות עבורכם.
טיפול פסוריאזיס טבעי – מה עובד ומה פחות
חלב אם ותרופות סבתא
מדובר בצורת טיפול טבעית של המחלה שמבוססת על חומרים טבעיים שישנם בכל בית והם בעלי תכונות אנטי דלקתיות, כמו גם מינרלים וויטמינים שונים. למשל, כורכום או שמן זית. גם חומרים כמו אלוורה שמפחיתים כאב יכולים לעזור.
אין בשימוש בחומרים אלו שום בעיה, ולמעשה חלק מהם כגון אבץ נמצאים גם בתרכיבים שפותחו באטופיק.קום.
לגבי חלב אם, למרות שיש כאלו הטוענים כי מריחה של חלב אם או אפילו חלב נאקה (גמלים) מספר פעמיים ביום על האזורים הנגועים עוזרת להקלה על הכאב והגרד, עד כה לא נמצאה הוכחה רפואית לכך. ייתכן כי מדובר באפקט פלסבו עקב העובדה שהתסמינים של המחלה נוטים להיחלש בזמן ההיריון ואחריו.
טיפול בקנביס רפואי
הקנביס הרפואי מכיל רכיבים בשם קנבינואידים שאינם גורמים לתחושת "היי" ומועילים בהקלה על תופעות הלוואי וסימפטומים במחלות קשות כגון סרטן ופרקינסון. מחקרים מהשנים האחרונות אכן מצאו כי ייתכן וקיים קשר כלשהו בין חומרים אלו לבין הקלה גם בתסמיני הפסוריאזיס. בין היתר, החלשת הגרד והכאבים, הפחתת הדלקת ואף האטה של גדילת תאי העור.
בכל אופן, מכיוון שמחקרים אלו הינם חדשים יחסית, יש להיוועץ ברופא העור לפני ששוקלים שימוש בקנביס רפואי.
מוצרי ים המלח למיניהם ופוטותרפיה
פוטותרפיה היא הטיפול הטבעי המוכר ביותר לפסוריאזיס. קרינת ה-UV פועלת על המנגנונים הדלקתיים ולפיכך מאטה את השגשוג של תאי העור.
הטיפול בדרך כלל נעשה במכונים רפואיים בחשיפה קצרה על מנת שלא לגרום לנזקים לעור. יש גם אפשרות לרכישת מכשירים ביתיים במימון עצמי שעלותם גבוהה (נכון להיום הם אינם חלק מסל הבריאות).
במהלך חודש הקיץ רבים מהחולים יורדים לים המלח מכיוון שניתן לשהות שם שעות רבות באופן בטוח יחסית. המדינה אף משתתפת בחלק מהוצאות הנסיעה. גם לטבילה במים עצמם נראה שיש השפעה חיובית והם מסוגלים להאט את צמיחת הקשקשים.
ומה בנוגע ל"מוצרי ים המלח"? החברות המשווקות את המוצרים הללו מתהדרות במינרליים הנמצאים במים. אך לפני שקופצים על המציאה וממהרים לרכוש אותם כתחליף לביקור בו, יש לזכור כי המחקרים שנעשו על המוצרים הללו הם בדרך כלל מחקרים עצמאיים וקשה מאוד למצוא אישוש לתוצאות אלו מגורמים אחרים.
הפתרונות של אטופיק.קום
הפתרונות של אטופיק.קום מאפשרים טיפול במחלה באמצעות הקטנת החשיפה לאלרגנים הנמצאים כמעט בכל מקום בבית ומחוצה לו להם אנחנו קוראים "גורמים מגרים". פתרונות אלו מהווים שכבת הגנה נוספת בנוסף לכל הפתרונות הקיימים והידועים לטיפול בפסוריאזיס. חשוב לדעת כי הטיפול הקונבנציונלי לבדו אינו מספיק ולא יטפל בגורמים המגרים של העור ולכן הפסוריאזיס ישוב ויתפרץ אל חייכם שוב ושוב.
ההדרכה, הליווי והמוצרים של אטופיק קום מאפשרים לכם לבנות פרוטוקול אישי הן לזמן ההתפרצות והן לזמן השימור, ובכך מאפשרים ניהול עצמי של המחלה לאורך זמן.
לפיכך, השימוש בסל הפתרונות של אטופיק קום מומלץ גם על ידי רופאי העור בישראל וגם על ידי המטפלים השונים ברפואה המשלימה.
בגדי בייסיק
כיום רוב הבגדים שמפורסמים כ-"100 אחוז כותנה" אינם באמת כאלו ולכן רובם המכריע כוללים גם חומרים סינטטיים המגרים את העור. אלרגניים נוספים נמצאים גם באוויר ובחלל הבית. לדוגמה, עובש, תמציות ריח שונות וקרדית אבק הבית.
בגדי הבייסיק משמשים כמעין "עור שני". בנוסף להקטנת החשיפה לאלרגניים באמצעות הקטנת החיכוך עם הסביבה החיצונית, הם עוזרים בנידוף החום והזעה המגרים את העור. בנוסף לכך, הם מסתירים את הקשקשים והנגעים ובכך תורמים גם לביטחון העצמי והקטנת החשש מפני חשיפת העור לעיני כל.
חיטוי וסיכוך של העור
כאמור, חלק גדול מהאלרגניים נמצאים בתמציות הריח ולמעשה ברוב הסבונים והקרמים לגוף שאנחנו משתמשים בהם. אנו מציעים אמצעי טיפול שונים בעור:
- גיא סבון חומצי – PH 3.5 – העצמת מעטפת החומציות הפועלת בחסר
- קרם בסיס מקצועי ליום וגם ללילה (טאו) המשמש להעצמת המחסום העורי (Skin Barrier)
- שימוש בקרם רווי אבץ בשם "מגינית" – קרם זה עוזר לשלבים הראשונים של הדלקת וההתפרצות, כך שרק בהמשך יהיה צורך לעשות שימוש באמצעים הקונבנציונליים כגון אנטיביוטיקה וסטרואידים.
חומרי כביסה
בכביסה רגילה האלרגניים שמצטברים על הבגדים לא מוסרים מכיוון שלא ניתן להרתיח אותה. אנו מציעים תוסף כביסה המנטרל את האלרגניים ללא קשר לטמפרטורה בה מכובסים הבגדים. יש להשתמש ללא מרכך.
מצעים אנטי אלרגניים
אלו חוסמים את "קרדית האבק" שהיא אלרגן ספציפי הנמצא במזרנים. בנוסף, אלו מקלים על הגרד הלילי באמצעות תכונות של ספיחת חום וזיעה.
חשוב להדגיש – הטיפול בגורמים המגרים אינו מחליף את האבחנה הרפואית המדויקת וטיפול תרופתי בזמן התפרצות! הרופא המטפל יתווה משחות מיוחדות, אנטיביוטיקה במקרה של זיהומים, סטרואידים, אנטיהיסטמינים, תרופות נוגדות דלקתיות, ובמקרים קשים תרופות לדיכוי המערכת החיסונית ותרופות ביולוגיות.
המידע והתכנים באתר נועדו להרחיב את דעת הקורא ,אינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד