איך מקלים על עור מגורה?
רקע
העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף שלנו. גירוי בעור נקרא pruritus. זהו מנגנון שמופעל על ידי מערכת החיסון שלנו כתגובה לגירוי חיצוני או פנימי .
לעור תפקיד חשוב מאוד בחיינו.
- הגנה מתנאי סביבה עוינים – זיהומים חיידקים ובקטריות, קרינת UV , חום / קור, פגיעה פיזית .
- הגנה מפני פציעה
- תחושה – באמצעות קולטני חישה הרגישים לטמפרטורה , מגע , כאב ולחץ.
- ויסות טמפרטורת הגוף – באמצעות נידוף זיעה.
- שמירה על מאזן הנוזלים בגוף– במהלך היממה באמצעות תהליך של אידוי מבוקר.
- ייצור ויטמינים באמצעות חשיפה לאור יצירת ויטמין D .
- שלוחה של מערכת החיסון – באמצעות תאי לנגרהנס הנמצאים באפידרמיס
חשוב לדעת, כאשר אחד ממנגנוני העור פועל בחסר ,הוא הופך לרגיש וחדיר לגורמים מגרים חיצוניים (אלרגנים).
עור מגורה ורגיש הוא תוצאה של פעולת חסר של שני מנגנוני הגנה בעור שלנו. הראשון – " מעטפת החומציות"
והשני -" המחסום העורי".
בהחלט ניתן לטפל בצורה פשוטה .
מה הסיבות לגרוי העור?
גירוי העור הוא תגובה של מערכת החיסון לחדירה של גורם חיצוני. התגובה היא גרד ואדמומיות (דלקת). התופעה מחריפה כתוצאה מהגרד ומתפתחת דלקת אשר עלולה להגיע למצבים חמורים וצורך באשפוז וטיפול תרופתי חריף.
עבור המתמודדים עם מחלות עור כרוניות כמו: אטופיק דרמטיטיס, פסוריאזיס, גרד כרוני, אלרגיה לקרדית האבק ואסתמה נשימתית אלרגית, או חולים אונקולוגים עם תופעת לוואי של גרד הגירוי מציק ביותר ומשבש את החיים באופן משמעותי.
הגורמים המגרים החיצוניים:
- שינויי טמפ' ולחות באוויר – גורמים לנידוף יתר , יבוש העור וחדירת אלרגנים לעור.
- תמציות ריח וצבע – סבונים , קרמים, אבקות כביסה , מבשמים לבית, "צבענים" בבגדים ובמוצרי טקסטיל.
- חומרים במגע עם העור – סיבים מסוימים כמו פוליאסטר ובעיקר כימיקלים המוספגים בבגדים ומוצרי הטקסטיל שלנו.
- עובש – כאשר יש עובש בבית האלרגנים מרחפים בחלל הבית ומגיעים לעור ולדרכי הנשימה.
- אבקני צמחים – " קדחת השחת".
- קרדית אבק הבית .
- חיות מחמד – שאריות ההפרשות מרחפות בחלל הבית , מגיעות לעור ולמערכת הנשימה.
- שאריות חומרים ודטרגנטים מהכביסה דטרגנטים
במידה והתופעה חוזרת מומלץ להתייעץ עם רופא עור ולקבל אבחנה רפואית. אבחנה רפואית תגדיר את המחלה ואת מנגנון הפעולה שלה. בכך תתאפשר התמודדות מיטבית באמצעות טיפול תרופתי ופעולה כנגד הגורמים המגרים.
אטופיק קומ מתמחה בטיפול באלרגנים החיצוניים ובהדרכה לבניית פרוטוקול לשגרה ולזמן התפרצות
טיפול בתכשירים טבעיים להקלה על גירוי בעור
הטיפול בעור מחייב בניית פרוטוקול אישי לשימור בשגרה, ופרוטוקול לזמן התפרצות.
- חיטוי העור – פעולה מומלצת מאוד גם בזמן שימור (1 בשבוע) וגם בתקופת התפרצות (2 בשבוע).
- ניקוי העור – שימוש קבוע בסבון חומצי ללא תמציות ריח וצבע. מומלץ להמעיט בכמות התכשירים במגע עם העור. הסבון משמש גם כשמפו.
- סיכוך העור – שימוש מרובה בקרם לחות 2-4 פעמים ביום . ללא תמציות ריח וצבע.
- ביגוד – נושא בעייתי מאוד. ההמלצה השגורה היא ביגוד 100% כותנה. אך כיום כבר לא ניתן להשיג, מעבר לכך הבעיה העיקרית היא הכימיקלים המוספגים בבגדים. מומלץ להשתמש בשכבת בסיס. בכך נבודד את השפעת הכימיקלים ונאפשר פינוי חום וזיעה מהעור.
- חומרי כביסה – מומלץ להשתמש באבקת כביסה תינוקלין, ללא שימוש במרכך כביסה ( חצי כוס חומץ תרכך את הכביסה ולא יישאר ריח) בנוסף מומלץ להשתמש בתוסף כביסה מנטרל אלרגנים. כל זאת לכלל כביסת הבית. הכביסה תצא נקייה מלכלוך ואלרגנים . אגב, חומרי כביסה אקולוגים מיועדים לשמירה על הסביבה. אך אין בכך כל אמירה לעניין גרוי העור.
- מצעים אנטי אלרגיים 100%כותנה אורגנית – מרכיב משמעותי מאוד בטיפול בעור מגורה אשר בד"כ לא מודעים אליו. עיקר הגרד הוא בלילה. משתי סיבות: האחת, נוכחות קרדית אבק הבית במזרנים ובשמיכות. והשנייה, חלק הגוף הצמוד למזרן לא מפנה חום וזיעה ובכך מחריף את הגירודים בגוף. השימוש במצעים אנטי אלרגיים מכותנה אורגנית חשוב מאוד למתמודדים עם מחלות עור כרוניות ואלרגיות , עבור המתמודדים עם גלי חום והזעת יתר .
- נטרול אלרגנים בבית – זיהום האוויר בבית גדול פי 2-5 מזיהום האוויר בחוץ ! בחלל הבית מרחפים האלרגנים אשר מגרים את העור ומערכת הנשימה . משפעים באופן ישיר על איכות החיים של כולנו ובמיוחד על המתמודדים עם מחלות עור כרוניות , אלרגיות בעור , אסתמה נשימתית / אלרגית. זה חלק מהחיים המודרניים בעולם המערבי. מה ניתן לעשות ?.
- מומלץ לקבל הדרכה לתהליך ברור אישי של הגורמים המגרים.
- לטפל בעובש בבית , עובש הוא אלרגן חזק מאוד, במקרים רבים גם אנטיביוטיקה וסטרואידים לא יתגברו עליו.
- לצמצם את כמות חומרי הניקוי בבית , מומלץ להשתמש במכשיר קיטורית לניקוי הבית . מכסה את כלל פעילות הניקיון בבית למעט שטיפת כלים וכביסה. הקיטור החם מנטרל את כלל האלרגנים המרחפים באוויר, על משטחים ועל ספות ומזרנים. שאיבת אבק אינה מטפלת באופן יעיל באלרגנים. בנוסף , שימוש במגבונים לחים בעייתי מאוד ! המגבונים עשויים בד"כ פוליאסטר והנוזל המוספג בהם במקרים רבים יגרה וייבש את העור.
- טיהור אויר – מטהר אוויר בעל פילטר פחם פעיל עם 4 שכבות יטהר את האוויר בחלל הבית. משמעותי מאוד עבור המתמודדים עם אסתמה נשימתית , אלרגיות ומחלות עור כרוניות. אביזר יקר אך יעיל מאוד כאשר בוחרים את המכשיר עם המפרט הטכני המתאים.
טיפ להקלה מידית של גרד – הכנת קומפרס קר מקל גרד .לגזור חיתול בד ל-10 חלקים. להכניס לתוך שקית עם "זיפר" להרטיב עם סודה (סודה סטרים או מבקבוק) ולהכניס למקרר. כאשר מתחיל גרד להניח את החיתול הקר על המקום המגרד , תוך מס' שניות הגרד יעלם.
המידע והתכנים באתר נועדו להרחיב את דעת הקורא ,אינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד